Konijnen

Beginnersgids voor de verzorging van konijnen

/

Door Lucas

/

Konijnen worden steeds populairder als huisdier. Velen adopteren echter een nieuw konijn zonder eerst te onderzoeken hoe ze het beste voor ze kunnen zorgen, en daardoor krijgen ze gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden. Hier zijn alle dingen die u moet weten als u een nieuw konijn in huis wilt nemen.

Dieet

Konijnen zijn herbivoren, wat betekent dat ze planten eten. Ze zijn gebouwd op een dieet dat voornamelijk bestaat uit grote hoeveelheden gras en bladeren, en ook wat bloemen en vruchten. Grashooi is het belangrijkste deel van de voeding van een konijn. Voorbeelden van grashooi zijn timothy hooi, weide, haver, rogge, gerst en Bermuda grassen. Konijnen moeten altijd kunnen beschikken over grashooi. Het is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten en bevordert een gezonde darmmotiliteit en de juiste afslijting van de tanden door kauwen, en vermindert ook het ongepast kauwen op andere voorwerpen. Bovendien helpt grashooi een vol gevoel in de maag van het konijn te creëren om overeten en zwaarlijvigheid te voorkomen. Het is geschikt voor alle leeftijden. Het is aan te raden om twee of meer verschillende soorten grashooi te voeren. Het is ook beter om in de zon gedroogd hooi te voeren dan commercieel gedroogd hooi, omdat het meer voedingsstoffen vasthoudt.

Een ander type hooi dat beschikbaar is, is hooi van peulvruchten, zoals alfalfa en klaver. Hooi van peulvruchten wordt niet aanbevolen, omdat het meer calorieën, calcium en proteïnen bevat dan een gewoon konijn nodig heeft en het kan leiden tot maag-darmstoornissen en zwaarlijvigheid. Het is zelfs niet aan te raden om gras- en peulvruchtenhooi te mengen, omdat het konijn dan alleen het peulvruchtenhooi eet en te veel calorieën binnenkrijgt. Het is ook belangrijk om geen stro te voeren omdat het geen voedingsstoffen bevat en ernstige voedingstekorten kan veroorzaken als het een belangrijk onderdeel van hun dieet is.

Een ander belangrijk onderdeel van het dieet van een konijn is groene voeding. Groen voedsel is onder meer paardenbloemengroen, collardgroen, boerenkool, Romeinse sla, broccoli, spruitjes, selderij en peterselie. Groenvoer heeft dezelfde voedingswaarde als hooi, maar bevat een breder scala aan voedingsstoffen en zorgt ook voor water in de voeding. Dit is erg belangrijk omdat konijnen niet altijd zoveel drinken als ze zouden moeten. Als u het konijn veel groenvoer geeft, is het normaal dat ze minder water drinken. Groenvoer is goed voor de nieren, de blaas en het maagdarmkanaal. Het dieet moet niet hoofdzakelijk uit groenvoer bestaan, omdat dit niet genoeg calorieën bevat om een konijn op zijn normale lichaamsgewicht te houden. Groenvoer is geschikt voor konijnen van alle leeftijden. Als het mogelijk is, moet u biologisch voedsel kopen of uw eigen groenvoer kweken, en ervoor zorgen dat u alle groenvoer eerst wast. Het wordt aanbevolen om dagelijks minstens 3 soorten groenvoer te geven.

Je moet ook fruit en groeten als traktaties in het dagelijkse dieet van je konijn opnemen. Ze kunnen ook gebruikt worden als beloning tijdens de training. Fruit en groenten zijn veel gezonder en goedkoper dan commerciële traktaties, die vermeden moeten worden omdat de meeste veel zetmeel en vet bevatten en daardoor ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Voorbeelden van natuurlijke traktaties die je aan je konijn kunt geven zijn appels, bramen, bosbessen, frambozen, kersen, veenbessen, wortels, groene of rode paprika’s, mango, perzik, ananas en pompoen. U kunt ook gedroogde vruchten voeren, maar moet dit beperken tot een derde van de normale hoeveelheid omdat ze zo geconcentreerd zijn. Bananen en druiven zijn niet aan te bevelen omdat konijnen hieraan verslaafd kunnen raken en niets anders meer willen eten.

Voedingsmiddelen die u absoluut moet verboden om aan konijnen te geven zijn zetmeelrijke en vette voeding, zoals bonen, brood, granen, chocolade, maïs, noten, haver, erwten, geraffineerde suiker, zaden, tarwe of andere granen. Het is ook niet nodig om een gezond konijn vitaminen of andere voedingssupplementen te geven, omdat ze die zelf wel in hun voeding opnemen, als ze op de juiste manier gevoed worden. Verkeerd gebruik van deze supplementen kan tot ernstige medische problemen leiden.

Water moet te allen tijde beschikbaar zijn voor uw konijn en dagelijks worden ververst. Een vuile waterbak kan een broedplaats voor bacteriën zijn. Je kunt een waterfles gebruiken of een zware kom die aan de zijkant van de kooi is bevestigd om kantelen te voorkomen.

Omgeving

Een konijn moet in zijn kooi op zijn achterpoten kunnen staan zonder zijn kop tegen de bovenkant van de kooi te stoten, ruimte hebben voor een kattenbak en een rustplaats, gemakkelijk schoon te maken zijn en gemaakt zijn van metaal of een ander onverwoestbaar materiaal. Kooien moeten op een koele en goed geventileerde plaats worden gehouden. Het is niet aan te bevelen de kooi in de bodem te plaatsen.

Konijnen kunnen buiten in kooien worden gehouden, hoewel dat niet ideaal is. Als ze buiten zijn, hebben ze beschutting nodig tegen neerslag en extreme temperaturen. Ze moeten veilig zijn voor roofdieren als honden, coyotes en wasberen. De kooi moet schoon worden gehouden om geen parasitaire insecten aan te trekken. In de winter kan strooisel worden gebruikt als isolatiemateriaal. Het waterbakje moet dagelijks verschoond worden, vooral in de winter als het kan vriezen.

Tamme konijnen mogen niet altijd in een kooi gehouden worden. Ze hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven, en om lichamelijke of gedragsstoornissen te voorkomen. Konijnen moeten minstens een paar uur per dag in een grotere ruimte worden gelaten om te rennen, springen en bewegen. Als u uw konijn geen vrije toegang tot het huis wilt geven, kunt u een hok kopen of er een maken met panelen van oefenhekken voor honden, die u in de meeste dierenwinkels kunt vinden. Het hok moet ten minste 1 meter hoog zijn. Dit houdt het konijn weg van meubels, elektrische snoeren en giftige materialen in huis. Je kunt een hok ook buiten zetten zodat het konijn toegang heeft tot grasvelden, maar laat het konijn nooit zonder toezicht buiten.

Als je het konijn toch vrij in huis laat rondlopen, moet je de ruimte eerst konijn-proof maken. Blokkeer alle ontsnappingsroutes uit het huis en dek alle elektrische snoeren af of blokkeer ze. U kunt ook uw meubels afdekken om ze te beschermen tegen tanden of klauwen. Verwijder alle giftige planten, rodenticiden, insecticiden en andere giftige stoffen uit het bereik van uw konijn.

Konijnen kunnen heel gemakkelijk met een kattenbak getraind worden. Beperk het konijn tot een kleine ruimte en plaats een kattenbak in de hoek, bij voorkeur waar het konijn al eerder naar de wc is geweest. De zijkanten moeten laag genoeg zijn, zodat het konijn er zonder problemen in en uit kan. U kunt wat uitwerpselen in de kattenbak leggen om het konijn aan te moedigen deze te gebruiken, evenals wat hooi. Konijnen hebben de neiging hun ontlasting te laten lopen tijdens het eten. Er moet één kattenbak meer zijn dan het aantal konijnen in huis.

Het beste strooisel om in de kattenbak te gebruiken is korrelstrooisel. Het is niet giftig en als het gegeten wordt, is het verteerbaar. Het onttrekt ook vocht aan het oppervlak, waardoor het droger blijft en de geur goed onder controle wordt gehouden. Gebruik geen klei of klonterende kattenbakvulling, want als het konijn dit opeet, kan het een mogelijk fatale darmverstopping veroorzaken.

Konijnen hebben ook een rust- en schuilplaats nodig in hun omgeving. Een doos vol hooi is voor sommige konijnen voldoende, terwijl andere liever een afgesloten doos hebben om zich in te verstoppen. U kunt een onbehandelde rieten of strooien mand, een kattenbak of een kartonnen doos met een opening en een verwijderde bodem gebruiken. Als de kooi een draadbodem heeft, moeten ze ook een vaste plek krijgen waar ze kunnen rusten, met afwasbaar of wegwerpmateriaal. Gebruik geen tapijttegels, want die zijn niet absorberend, schuren aan hun pootjes en kunnen niet worden schoongemaakt. Ze kunnen ook gemakkelijk worden opgegeten en zijn de belangrijkste oorzaak van verstopping bij konijnen.

Tenslotte moeten ze veel speelgoed krijgen voor mentale stimulatie en om de tanden te helpen afslijten. Droge takken van onbehandelde bomen, houten kauwspeeltjes voor vogels, en onafgewerkte, ongelakte rieten of strooien manden zijn perfect kauwspeelgoed voor konijnen. Ze houden ook van dingen die kunnen bewegen, zoals wc-papierrollen, kleine lege kartonnen dozen, en kleine hoopjes versnipperd papier, of met lucht gevulde ballen. U kunt traktaties in hun speelgoed verstoppen om het aan te moedigen.

Hoe pak je een konijn op?

De ruggengraat van uw konijn is kwetsbaar en kan gemakkelijk breken als het konijn een ferme trap geeft, dus het is altijd belangrijk om de achterkant te ondersteunen. Pak een konijn nooit bij de oren op, want dat is pijnlijk voor ze en gewoon niet nodig. Het is beter om de losse huid over de schouders vast te pakken en het konijn onder de borst op te scheppen. Plaats dan de andere hand onder de achterpoten om het van de grond op te tillen. Als je voor het eerst leert hoe je een konijn moet vasthouden, is het beter om dicht bij de grond te oefenen, zodat als het konijn uit je armen springt, het geen grote val zal zijn.

Sterilisatie

Het castreren en steriliseren van uw hond of kat is een zeer belangrijke en gunstige beslissing, en dat is niet anders als het om uw konijn gaat. De beste leeftijd om een konijn te steriliseren of castreren is tussen de 4-6 maanden, net voordat ze geslachtsrijp zijn. Een konijn moet altijd voor de operatie door een dierenarts onderzocht worden om er zeker van te zijn dat het gezond genoeg is voor de operatie.

Over
Lucas

Deelt graag alle tips and tricks om de band tussen dier en baasje te verbeteren. Is op de hoogte van de laatste trends en gadgets voor huisdier en baasje.

Leave a Comment