Een nieuw kitten in huis nemen en opvoeden is een ervaring vol uitdagingen en beloningen. Of u nu overweegt een kitten aan te schaffen of al een klein pluizig katje in uw leven heeft verwelkomd, u wilt ongetwijfeld de beste huisdier-ouder zijn. Lees verder om alles te weten te komen over kittens en hoe u uw kleine vriend de beste start in het leven kunt geven.
Alles over kittens: Wat u kunt verwachten
Het opvoeden van een kitten is een heel andere ervaring dan het hebben van een volwassen kat. Kittens hebben een tomeloze energie en nieuwsgierigheid, wat betekent dat ze veel van uw tijd en energie vragen. Uw nieuwe kitten heeft niet alleen veel affectie en speeltijd nodig om goed gesocialiseerd te raken, maar ook veel toezicht om haar uit de problemen te houden. De waarheid is dat kittens, hoewel charmant en lief, uitputtend kunnen zijn. Onthoud dat de kittenfase niet eeuwig duurt, en dat uw kat nooit meer zo klein of schattig zal zijn. Geniet van deze fase, en onthoud dat de band die u met uw kitten vormt, haar hele leven zal duren.
Voorbereiding op uw kitten
Om het leven met uw nieuwe kitten soepel te laten verlopen, moet u voorbereidingen treffen voordat u haar mee naar huis neemt. Het eerste wat u moet doen is uw huis kitten-proof maken door elke kamer vanaf kittenhoogte te bekijken. Sluit ramen, luchtroosters en andere hoekjes en gaatjes die ze zou kunnen verkennen af of blokkeer ze. Verplaats elektronica en elektriciteitssnoeren, koorden van rolgordijnen en andere snoeren buiten bereik. Verwijder voorwerpen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
Het is ook een goed idee om een rustige plek te reserveren als “basiskamp” waar uw kat kan wennen aan haar nieuwe omgeving. Deze ruimte moet verboden worden voor andere huisdieren, en jonge kinderen mogen er alleen in onder toezicht van een volwassene. Richt de ruimte in met een kattenbak, voer- en waterbakjes, comfortabel beddengoed en een speeltje. Het is meestal een goed idee om het voedsel en water uit de buurt van de kattenbak te houden, omdat katten over het algemeen niet graag eten in de buurt van waar ze hun behoefte doen – maar ja, wie wel! Dit gebied zal dienen als een veilige ruimte voor uw kitten om niet alleen u te leren kennen, maar ook om te wennen aan de vreemde geluiden en geuren van haar nieuwe huis. Als u andere huisdieren hebt, houd de deur dan dicht of gebruik een hek om ze buiten te houden. Laat ze geleidelijk het hek naderen en laat hen en het kitten elkaar vanaf een veilige afstand ontmoeten en besnuffelen. Laat ze pas volledig contact maken onder toezicht als ze elkaars aanwezigheid lijken te accepteren zonder tekenen van agressie. Wacht met het introduceren van uw nieuwe kitten bij andere dieren tot ze haar inentingen heeft gehad en gezond is verklaard door de dierenarts.
U hebt een aantal benodigdheden nodig om voor uw kitten te zorgen. Hier zijn de basisbenodigdheden die u moet inslaan voordat u haar mee naar huis neemt:
- Kwaliteitsvoer voor kittens
- Kattensnoepjes – u kunt zelf kwaliteitssnoepjes maken met kittenvoer om er zeker van te zijn dat ze nog steeds goede voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Voedsel- en waterbakjes
- Kattenbak en kattenbakvulling
- Kattenbed
- Reismandje
- Halsband en identiteitsplaatjes
- Kattenborstel en/of vlooienkam
- Tandenborstel en huisdier-veilige tandpasta
- Krabpaal en kitten-veilige speeltjes
- Het voeden van uw kitten
Idealiter blijven kittens bij hun moeder en nestgenootjes tot ze minstens acht weken oud zijn. Dan zijn ze volledig gespeend en in staat hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Als u echter voor een pasgeboren kitten moet zorgen, moet u haar warm houden en haar om de twee uur flesvoeding geven. In dit soort gevallen kunt u het beste uw dierenarts raadplegen over een goed voedingsschema en andere speciale overwegingen.
Wanneer u uw nieuwe kitten mee naar huis neemt, is ze meestal al gespeend van vast voedsel. Vraag, indien mogelijk, de vorige verzorger of het asiel om een week lang het voer te geven dat ze nu eet. U kunt besluiten om haar hetzelfde merk en type voer te blijven geven, maar als u van voer verandert, doe dit dan langzaam door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer te mengen en dit in de loop van een week geleidelijk te verhogen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Bekijk hier onze tips voor het veranderen van voer voor uw kat.
Wat u ook besluit aan uw kitten te geven, zoek naar kwaliteitsvoer dat speciaal is samengesteld voor opgroeiende kittens. Kittenvoer moet calorierijk, eiwitrijk en licht verteerbaar zijn. Pas het voedingsschema van uw kitten aan de leeftijd aan:
- Tot zes maanden: Voer uw kitten drie tot vier keer per dag. In deze fase van snelle groei en ontwikkeling hebben kittens veel calorieën nodig. Het kan in dit stadium gemakkelijker zijn om uw kitten vrij te voeren door een bakje brokjes neer te zetten waar ze bij kan wanneer ze honger heeft.
- Zes tot negen maanden: Als je kitten in de puberteit komt en de groei vertraagt, heeft je kitten minder calorieën nodig en zou niet meer dan twee keer per dag gevoerd moeten worden.
- Negen tot twaalf maanden: Met twaalf maanden is uw kat geen kitten meer. Als ze met negen maanden de volwassenheid nadert, kunt u beginnen met de overgang naar kattenvoer voor volwassen katten. U moet ook haar gewicht in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze niet te veel eten krijgt.
Zorg ervoor dat uw kitten naast goede kittenvoeding ook gemakkelijk toegang heeft tot schoon en vers water. Geef haar geen melk, want dat kan haar maag van streek maken. Ondanks wat u misschien hebt gehoord over katten die genieten van een schaaltje melk of room, is het een feit dat katten zuivel niet goed kunnen verteren en dat dit soort traktaties kan leiden tot diarree, wat voor geen van u beiden een traktatie is.
Trainen en socialiseren van uw kitten
Training van de kattenbak moet bovenaan uw prioriteitenlijst staan op de eerste dag dat uw kitten thuis komt. Kittens die bij hun moeder blijven tot ze volledig gespeend zijn, leren meestal waar de kattenbak voor dient, door naar hun moeder te kijken. Uw kitten weet meestal al wat hij moet doen en uw enige taak is om haar de kattenbak te wijzen. Het kan nodig zijn om haar eraan te herinneren waar de bak is en positieve versterking te gebruiken, zoals traktaties en complimentjes, totdat ze eraan gewend raakt om de bak uit zichzelf te gebruiken zonder dat u haar daar op wijst. In dit stadium kan het handig zijn om een paar kattenbakken in huis te hebben, zodat ze er makkelijk bij kan terwijl ze alles uitzoekt.
Naast zindelijkheidstraining gaat het bij het trainen van een kitten meestal om het vaststellen en versterken van grenzen en huisregels. Nogmaals, vertrouw op positieve versterking om uw kitten te trainen, en voorkom dat u haar straft of hard tegen haar spreekt. Sla of schud uw kitten nooit. Negeer haar in plaats daarvan als ze zich slecht gedraagt en geef haar genegenheid, traktaties en complimenten om haar goede gedrag te belonen. Als negeren geen optie is, richt dan haar aandacht op iets anders. Bijvoorbeeld, als uw kitten uw hand bijt of krabt, geef haar dan een speeltje om mee te spelen. Als ze aan de meubels krabt, wijs haar dan geduldig de weg naar een krabpaal of -kussen. Als al het andere mislukt, geef haar dan een time-out door haar op te sluiten in het basiskamp totdat ze kalmeert.
In tegenstelling tot wat u misschien denkt, zijn katten ook op andere manieren trainbaar. Net als puppy’s zijn kittens erg slim en kunnen ze veel leren, hoewel hun onafhankelijke aard misschien anders doet vermoeden. Voor het trainen van elk huisdier is geduld nodig. Begin met eenvoudige commando’s zoals roepen dat ze bij haar naam moet komen. Daarna kunt u langzaam andere commando’s introduceren, zoals zitten, liggen en blijven. Nogmaals, het is belangrijk om positieve bekrachtiging te gebruiken als u wilt dat ze deze commando’s blijft uitvoeren als ze ouder wordt.
De kittentijd is een cruciale periode voor het socialiseren van uw kat. Om haar te laten uitgroeien tot een evenwichtige volwassene, moet er vaak met haar gespeeld en getroost worden en moet ze ook blootgesteld worden aan zoveel mogelijk nieuwe bezienswaardigheden, geluiden, geuren en sensaties. Als ze nog jong is, is de beste tijd om haar te laten wennen aan dingen als het dragen van een halsband, het rijden in een reismand, het meerijden in een auto, en het verdragen van verzorgingstaken als baden, borstelen, nagels knippen en tanden poetsen. Houd in gedachten dat ze nog steeds een kitten is en de wereld voor de eerste keer ervaart. Er kunnen momenten zijn dat ze schrikt van beelden of geluiden. In deze gevallen is het belangrijk om haar te troosten en te begrijpen wanneer te veel stimulatie genoeg is, en u haar terug kunt brengen naar haar veilige plekje om te rusten. Naarmate ze aan deze dingen begint te wennen, kunt u langzaam meer prikkels introduceren. Maar je zou jezelf wel eens kunnen verbazen – kittens hebben een nieuwsgierige aard en je zou wel eens kunnen ontdekken dat ze onbevreesd kunnen zijn en meer kunnen onderzoeken dan je zou denken. Hoe kun je anders verklaren dat een klein kitten bereid is om zich naast een grote hond te nestelen?
Spelen en beweging
Behalve socialisatie, moeten kittens ook gespeeld worden om hun beweging te krijgen. Dit helpt niet alleen om een band te vormen tussen jullie twee, maar het helpt ook om het bloed voor haar te laten stromen, wat van vitaal belang is voor haar gezonde ontwikkeling. Maak elke dag tijd vrij om met haar te spelen, of het nu is door haar achter een muis aan een touwtje of een lampje door de kamer te laten jagen, om ervoor te zorgen dat ze voldoende dagelijkse beweging krijgt. Dit zal er ook voor zorgen dat uw kitten uitgeput is voordat het naar bed gaat, wat ons bij het volgende kittenonderwerp brengt…
Slapen
Kittens slapen veel op jonge leeftijd – tussen de 16-20 uur per dag veel. Om deze reden is het belangrijk dat ze een comfortabele plek heeft om een dutje te doen en ‘s nachts te slapen. Je zou in de verleiding kunnen komen om haar in je slaapkamer te houden, maar tenzij dat de plaats is waar je haar kattenbak wilt houden, is het het beste om ergens in het huis af te scheiden dat alleen voor haar is. Zo kan ze zich op haar gemak voelen in haar eigen ruimte zonder die van u te storen. Het is niet ongewoon dat kittens midden in de nacht wakker worden en luid miauwen, in de hoop je aandacht te krijgen, maar in tegenstelling tot baby’s die ‘s nachts huilen, moet je je best doen om ze te negeren. Langzaam zullen ze leren dat het ‘s nachts tijd is om te slapen, en dat je niet bij elke huil komt. Zo vermijdt u ook dat u een slecht precedent schept door elke nacht op te moeten staan.
Vaccinaties en gezondheidscontroles
Uw kitten moet binnen een week nadat u haar in huis hebt genomen, voor een gezondheidscontrole worden meegenomen. Bij het eerste bezoek moet uw dierenarts controleren op parasieten, kattenleukemie en andere gezondheidsproblemen, en hij of zij zal haar de eerste vaccinaties toedienen als ze die nog niet heeft gehad. U moet ook met uw dierenarts praten over het plannen van herhalingsvaccinaties, het starten van een vlooien- en parasietenbestrijdingsprogramma en over castratie of sterilisatie. Dit bezoek is ook een goed moment om uw dierenarts al uw vragen te stellen over de verzorging en voeding van uw kitten.
Het opvoeden van een kitten kan zeker een uitdaging zijn, maar als u het goed doet, is de beloning jaren van liefde, loyaliteit en genegenheid, om nog maar te zwijgen van de voldoening om uw kat te zien opgroeien van een klein pluizenbolletje tot een slanke en gezonde volwassene. Nu u alles weet over kittens en hoe u ze moet opvoeden, bent u goed toegerust om uw nieuwe kitten een warm en gastvrij thuis en een geweldig leven te bieden.