Honden

Verlatingsangst bij honden

/

Door Lucas

/

Er zijn een aantal redenen waarom honden last kunnen hebben van verlatingsangst wanneer ze alleen gelaten worden. Verlatingsangst bij honden ontstaat wanneer ze overstuur raken omdat ze gescheiden worden van hun baasje of van de mensen van wie ze houden. Deze angst kan ontstaan omdat de hond niet alleen kan zijn door eerdere ervaringen met langdurig alleen gelaten worden of ze het ervaren als een onveilige locatie. Het kan ook moeilijk zijn voor baasjes om hun hond in zo’n angstige toestand achter te laten. Daarom hebben wij een gids samengesteld over hoe u uw hond rustig kunt houden als hij alleen gelaten wordt en hoe u zijn verlatingsangst kunt verminderen.

Tekens van verlatingsangst

Er zijn een paar zeer duidelijke tekenen dat uw hond kan lijden aan verlatingsangst, deze omvatten:

  • Pacing
  • Kauwen en vernielen
  • Urineren
  • Voortdurend blaffen
  • Weglopen

Er zijn echter subtielere signalen die u misschien hebt gemist en die aangeven dat uw hond het moeilijk heeft. Deze tekenen zijn onder andere trillen en janken, zelfverminking, repeterend gedrag, braken en overmatig speekselen.

U weet misschien niet dat deze dingen gebeuren als u weg bent en uw hond kan gekalmeerd zijn tegen de tijd dat u terugkomt. Het is dus een goed idee om een hondenbewakingscamera in uw huis op te hangen en de hele dag door te kijken hoe uw hond omgaat met het alleen gelaten worden. Als u deze tekens opmerkt, probeer dan rustig te blijven, want er zijn veel verschillende dingen die u kunt doen om te helpen.

Uw hond uitlaten

Dit is een eenvoudige maar belangrijke oplossing: neem uw hond mee voor een lange wandeling voordat u weggaat. Dit zal hem niet alleen vermoeien, maar ook helpen ontspannen en hem de kans geven om naar het toilet te gaan – en zo ongelukjes thuis tot een minimum beperken terwijl u weg bent.

Laat een speciale traktatie achter

Leg een speciaal speeltje klaar dat ze alleen krijgen als u weg bent. Kauwspeeltjes met vleessmaak, een Kong, een traktatiebal of een teddy zijn allemaal goede ideeën om te gebruiken. Geef uw trouwe viervoeter dit specifieke speeltje alleen wanneer u van hem of haar gescheiden bent. Als u terugkomt, haal het hondenspeeltje er dan meteen uit en geef het pas terug als u weer weggaat. Op deze manier zal uw hond zich verheugen op het ontvangen van het speeltje bij uw vertrek en zal het een smakelijke afleiding voor hen zijn.

Verminder afleiding

Sluit de gordijnen om een serene omgeving voor uw hond te creëren, dit elimineert afleiding van buitenaf, andere honden en wandelaars in de buurt kunnen een reactie van uw pup uitlokken wanneer ze zich al gestrest voelen. Laat de gordijnen dicht en zet de radio aan, de stemmen van anderen kunnen helpen uw hond te kalmeren, waardoor hij zich minder alleen voelt.

Straf slecht gedrag niet af

Als u thuiskomt en uw hond heeft een enorme puinhoop gemaakt, meubels vernield of in huis gescheten, dan kan het moeilijk zijn om kalm te blijven. Toch is het heel belangrijk om ontspannen te blijven. Als u uw hond straft voor zijn gedrag terwijl u weg bent, maakt u de angst en het gedrag alleen maar erger als u weer weggaat. Laat uw hond niet merken dat u geïrriteerd bent, zet hem buiten terwijl u opruimt en blijf kalm.

Overweeg een hondenoppas

Als u al het bovenstaande hebt geprobeerd en uw hond is nog steeds extreem angstig als u hem alleen laat, kan het de moeite waard zijn om een hondenoppas te overwegen. De hondenoppas zal de hond troosten bij uw vertrek en voor hem zorgen terwijl u weg bent. Dit kan ook uw stress verlichten omdat u weet dat ze veilig en comfortabel zijn terwijl u weg bent.


Over
Lucas

Deelt graag alle tips and tricks om de band tussen dier en baasje te verbeteren. Is op de hoogte van de laatste trends en gadgets voor huisdier en baasje.